Κατατέθηκε το ασφαλιστικό ν/σ: Τι αλλάζει σε συντάξεις με βάση την προσωπική διαφορά-Τι αφορά στελέχη ΕΔ-ΣΑ


Γιάννης Φώσκολος

Κύριες Συντάξεις

Με κομβική ημερομηνία την 1η Οκτωβρίου αλλάζουν τα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν ή θα έχουν 30,1 και πάνω έτη ασφάλισης.



Πριμοδοτείται η έξοδος με 30,1 έως 44 έτη ασφάλισης, ιδιαίτερα για όσους θα αποχωρήσουν ή έχουν αποχωρήσει με 33 έως 40 έτη. Αλλάζουν έτσι οι ανταποδοτικές συντάξεις για όλους παλαιούς και νέους με τα εξής αποτελέσματα:

• Σημερινοί εργαζόμενοι - μελλοντικοί συνταξιούχοι: Όσοι συνταξιοδοτηθούν από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά θα λάβουν κατευθείαν όλο το ποσό της αυξημένης σύνταξης που απορρέει από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης εφόσον αποχωρούν με περισσότερα από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης. Οι νέες συντάξεις είναι έως και κατά 252 ευρώ αυξημένες για ασφαλισμένους που αποχωρούν με 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 40ετία ασφάλισης. Όσοι αποχωρούν με περισσότερα από 44 έτη ασφάλισης χάνουν σε σχέση με το σημερινό σύστημα.

• Σημερινοί συνταξιούχοι: Ξεχωριστή κατηγορία συνιστούν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από 13/5/2016 έως 30/9/2019, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν και θα λάβουν προς τον Ιούνιο τις αυξήσεις που δικαιούνται αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου εφόσον βέβαια έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν «προσωπική διαφορά». Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 30 και λιγότερα έτη ασφάλισης δεν έχουν να περιμένουν κάτι - δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους των αυξήσεων.

• Σημερινοί συνταξιούχοι: Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και ειδικότερα από 13/5/2016 έως 31/12/2018 διατηρούν «προσωπική διαφορά» (κατά ποσοστό 25% - 50%) στην περίπτωση που η σύνταξή τους υπολογίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου μικρότερη σε ποσοστό πάνω από 20% σε σύγκριση με το προισχύον καθεστώς. Αυτές οι περιπτώσεις απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και στο επικρατέστερο σενάριο θα έχουν κατά κύριο λόγο λογιστικούς συμψηφισμούς. Στο νόμο αναφέρεται πως αν το ποσό των νέων συντάξεων - με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης - είναι μικρότερο εκείνου που προκύπτει σύμφωνα με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου το ποσό της διαφοράς εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. Οι γνώμες των ειδικών διίστανται καθώς ορισμένοι συνιστούν υπομονή υποστηρίζοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο αν και κατά πόσο διατηρείται η προσωπική διαφορά της 3ετούς μεταβατικής περιόδου του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ άλλοι λένε πως σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη η εν λόγω προσωπική διαφορά διατηρείται και στο νέο καθεστώς.

• Σημερινοί συνταξιούχοι: Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες.

1. Η μεγάλη μάζα (πάνω από 600.000) των παλαιών συνταξιούχων θα έχει αυξήσεις μόνο στο εκκαθαριστικό λόγω λογιστικού συμψηφισμού με την «προσωπική διαφορά». Η νέα σύνταξη εξακολουθεί να είναι μικρότερη από την σύνταξη που έπαιρναν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, γι’ αυτό και απλώς θα μειωθεί η προσωπική τους διαφορά με μηδενική διαφορά στην τσέπη. Αυτό που αλλάζει είναι πως οι εν λόγω συνταξιούχοι μπορούν να ελπίζουν σε αυξήσεις νωρίτερα, καθώς από το 2023 ξεπαγώνει ο μηχανισμός αυξήσεων με βάση τον τιμάριθμο. Από τους νέους επανυπολογισμούς εξαιρούνται – όπως και το 2016 – οι συνταξιούχοι ΟΓΑ.

2. Όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου – πριν από 13 Μαΐου 2016 – έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και ταυτόχρονα έχουν πάνω από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης θα δουν μια νέα αύξηση, η οποία όμως θα σπάσει σε 5 ετήσιες δόσεις και γι αυτό θα είναι αρκετά μικρή φέτος. Διατηρείται η αύξηση που δόθηκε από το 2019 και δίνεται μια δεύτερη αύξηση η οποία σπάει σε νέα 5ετή μεταβαταική περίοδο από φέτος έως και το 2024. Οι εν λόγω συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που θα παίρνουν διπλή αύξηση κάθε χρόνο από φέτος έως και το 2023. Από την άλλη επειδή η αύξηση που δικαιούνται σπάει σε 5 δόσεις, το ποσό της κάθε δόσης θα είναι μικρό και για κάποιους ανεπαίσθητο.

3. Όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου – πριν από 13 Μαΐου 2016 – και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά και ταυτόχρονα έχουν πάνω από 30 και έως 44 έτη ασφάλισης. Ανάλογα με το ύψος της προσωπικής τους διαφοράς και τα έτη ασφάλισης μπορεί να εξουδετερώσουν την προσωπική διαφορά και να λάβουν και αύξηση η οποία όμως θα σπάσει σε 5 ετήσιες δόσεις από φέτος έως και το 2024.

Το σχέδιο νόμου διατηρεί την πρόβλεψη για γενικές αυξήσεις από το 2023 και μετά, αλλάζοντας στη διατύπωση τον τρόπο υπολογισμού αυτών των αυξήσεων. Σύμφωνα με ειδικούς, δεν προκύπτει σημαντική μεταβολή στις γενικές αυξήσεις από το νέο τύπο σε σχέση με το προισχύον καθεστώς. Όπως δεν αλλάζει και η πρόβλεψη του νόμου Κατρούγκαλου για «κόφτη» στο ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Στην πράξη, για όσο διάστημα η ελληνική οικονομία παραμένει σε στασιμοπληθωρισμό, οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν θα επηρεάζονται από την πορεία του ΑΕΠ.

Ειδικά για τους υπηρετούντες σε Ειδικές Δυνάμεις (βατραχάνθρωποι καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές, πιλότοι, πυροτεχνουργοί κ.ά.), προβλέπεται µε ειδική διάταξη πως τα ποσοστά αναπλήρωσης γι’ αυτές τις ομάδες προσαυξάνονται πέραν των ποσοστών που προβλέπονται για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους κατά ποσοστό 1,5% επιπλέον για κάθε έτος μετά το 45ο. Συνεπώς η αναπλήρωση επιστρέφει γι’ αυτές τις ειδικές ομάδες στο επίπεδο του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή στο 2% κατ’ έτος μετά το 45ο. (Άρθρο 36Α παρ. 5 σελίδα 56 Σχεδίου νόμου)


Πέναλτι για εργαζόμενους συνταξιούχους

Διαφορετικές ταχύτητες εργαζόμενων συνταξιούχων διαμορφώνονται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς εισάγονται και διάφορες μεταβατικές περίοδοι. Αναλυτικά:

• Οι συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά) θα χάνουν πλέον το 30% και όχι το 60% της σύνταξής τους για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται. Ειδικά όσοι αναλαμβάνουν θέσεις σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης θα χάνουν το 100% των συντάξεών τους μόνο αν είναι κάτω των 61 ετών, διαφορετικά θα χάνουν το 30%. Το εν λόγω όριο ηλικίας αυξάνεται από 1/3/2021 στο 62ο έτος της ηλικίας.

• Παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 12 Μαΐου του 2016, εργάζονταν ήδη πριν από την ημερομηνία αυτή και συνεχίζουν αδιάκοπα να εργάζονται έως σήμερα. Έμειναν ανέπαφοι από τον «κόφτη» 60% του νόμου Κατρούγκαλου και παραμένουν στο παλαιό καθεστώς το οποίο διαχωρίζει τα «πέναλτι» στους συνταξιούχους ανάλογα με την απασχόλησή τους σε δυο κατηγορίες.

1. Όσοι εργάζονται ως μισθωτοί χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Όποιος έχει σύνταξη έως 871 ευρώ δεν χάνει τίποτα. Όσοι έχουν υψηλότερη σύνταξη χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 871. Η επικουρική καταβάλλεται ολόκληρη. (Όσοι είναι κάτω των 55 ετών χάνουν εντελώς την σύνταξη).

2. Όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν εντελώς το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια. Όσοι είναι κάτω των 55 χάνουν εντελώς την σύνταξη. Όσοι είναι πάνω από 55 και λαμβάνουν σύνταξη έως 1.742 ευρώ δεν χάνουν τίποτα.

Το νομοσχέδιο τους δίνει μεταβατική περίοδο μέχρι 1η Μαρτίου του 2021 ώστε να «τακτοποιήσουν» τις υποθέσεις τους. Μέχρι 28/2/2021 παραμένουν στο σημερινό καθεστώς και από 1/3/2021 εφόσον συνεχίζουν να εργάζονται θα χάνουν το 30% της σύνταξής τους από το πρώτο ευρώ.

«13η σύνταξη»

 

Καταργείται από 1/1/2020 η παροχή της «13ης σύνταξης» η οποία θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο ως παροχή που θα έπρεπε να καταβάλλεται «εντός του Μαΐου κάθε έτους». Το άρθρο 120 του Ν. 4611/2019 όριζε πως την δικαιούνται «όσοι λαμβάνουν σύνταξη την 1η Μαΐου του έτους χορήγησής της». Τώρα αυτό το άρθρο αντικαθίσταται από 1/1/2020 από «μια συμπληρωματική χρηματοδότηση του κοινωνικού προϋπολογισμού» ύψους 0,5% του ΑΕΠ (περίπου ένα δις) ώστε να καλύπτεται:

• κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, δηλαδή από τις αυξήσεις των επικουρικών λόγω της κατάργησης των μειώσεων του 2016 και τις αυξήσεις των παλαιών και νέων κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και

• κατά δεύτερον δαπάνες «πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας».

Η τελική νομοθετική διάταξη παραπέμπει σε ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών, η οποία θα καθορίζει ετησίως το ποσό για την χρηματοδότηση των εν λόγω πολιτικών, με βάση τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους.

Υπενθυμίζεται πως η λεγόμενη «13η σύνταξη» είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάιο με το άρθρο 120 του νόμου 4611/2019 (τον νόμο για τις 120 δόσεις) το οποίο αντικαθίσταται τώρα με τη νέα παροχή. Η παλαιά παροχή είχε θεσμοθετηθεί να δίνεται ποσοστιαία ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%
β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%
γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%
δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%

Από την κατάργηση της «13ης σύνταξης» κυρίως χάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων κάτω των 500 ευρώ, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα αποχωρήσει με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης. Όσοι έχουν αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και κάτω δεν πρέπει να προσδοκούν σε αύξηση, καθώς δεν ανήκουν στις κατηγορίες της αυξημένης ανταποδοτικότητας.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 17/02/2020



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο